Friday, 23 December 2011

Kisah Seorang Duta


Tersebutlah kisah sebuah cerita….

Ada seorang duta dari negara Negara Matahari Terbit yang datang melawat Malaysia...

Yang menyambut Duta ini semuanya adalah Datuk-Datuk belaka…

Tibanya di lapangan terbang duta ini diperkenalkan dan bersalam dengan tetamunya yang datang menyambut ketibaannya iaitu Datuk Ahmad…. Datuk Abu…Dato’ Karim.. dan Datuk-datuk yang lain…

Apabila nak masuk kereta dan pintu duduk belakang dibuka, Duta ini diperkenalkan dengan driver kereta itu iaitu Encik Ramli...

Duta itu pun terus memberi tunduk hormat kat driver tu dan duduk di bahagian depan di sebelah Encik Ramli....

-TaMaT-

Tuesday, 20 December 2011

Dividen ASB Tahun 2011 dan Sejarah Dividen ASB Dari Tahun 1990


Malam tadi tengok kat berita, PNB dah umumkan dividen ASB untuk tahun 2011 ialah  7.65 %t dan bonus 1.15 %. Patutlah semalam ingat nak bank-in duit kat dalam ASB guna CIMB Clicks tak boleh. Sejak dah tau boleh  guna internet banking dah tak pegi lagi dah Pejabat Pos atau bank bila nak masuk duit kat ASB.

Kalo tengok dividen tahun ni kira naik sikitla dari dividen tahun lepas. Dividen ASB ni plak sejak tahun 2001 mesti bawah 8%. Dah tak pernah macam tahun 90-an dulu sampai 10% setahun. 



Friday, 2 December 2011

Sejarah Air Asia

 
Sekarang kalo sebut Air Asia semua orang tau. Lagi plak dengan slogannya Now Everyone Can Fly. Sebelum ni pun pernah buat entry pasal Air Asia jugak. Kalo sebut  Air Asia mesti yang terlintas selalunya promosi tiket murah, LCCT kat Sepang tu, Tony Fernandes. Air Asia tu Tony Fernades, Tony Fernandes tu Air Asia memang tak dapat dipisahkan. Dari bidang muzik (dulu Tony  bos Warner Music) boleh beralih ke bidang airline. Tapi kita tau tak macam mana sejarah Air Asia tu boleh bermula dan macam mana Tony Fernandes bangunkan Air Asia.


Tadi ada terjumpa satu interview dengan Tony Fernandes kat website Agenda Daily. Semua perkara dari start dia ambil alih sehingga da berjaya sekarang ada diceritakan dalam interview tu.

Wednesday, 23 November 2011

Sukan Sea Palembang : Main Lari2, Sorok2 Pun Indonesia Dapat Emas Dalam Pencak Silat

Even Sukan Sea dah abis semalam, tapi bila baca tengok kat internet macam2 citer ada... Sebab banyak blog da citer pasal Malaysia menang emas dalam bola sepak, so nak story skit pasal video yang ada kat youtube ni... Tak boleh handle bila tengok video ni..... Nak tergelak pun ada....Apa-apa pun layan video ni..


Memang lawak kan... Yelah time tengah lawan boleh plak atlit Indon ni lari2... Dah lari tu satu hal then boleh plak main sorok2 belakang refree lepas tu...Pastu dia pegi gigit agaknya, sampai atlit Thailand tu menjerit... Tapi in the end bole menang plak...  Menang emas plak tu....Komfem atlit Thailand tu geram aje....

Sunday, 20 November 2011

Kisah dan Teladan : Murid Kelas Corot Dapat 5A UPSR

Lama betul tak update blog... Diam tak diam dah sebulan lebey rupanya tak update.. Ni pun tetiba tergerak nak update bila baca berita ni... So far ni berita semalam tapi kira baru lagi la... Bukannya berita minggu lepas  ke bulan lepas... Tapi bila baca berita ni memang respectla kat budak ni.. Kalo dia kelas pertama tak heran sangat... Ni kelas tercorot... Then dengan mak ayah pon dan bercerai...Tapi budak ni boleh buktikan dari fantasi jadi realiti... Tapi apa-apa pun perjalanan masih jauh...Tak semestinya bagus di UPSR akan  cemerlang di SPM... Tak semestinya tak masuk universiti tak boleh berjaya... Tapi apa yang penting kena usaha...  

Allah tidak akan ubah nasib sesuatu kaum sehingga dia mengubah nasibnya sendiri
(Surah Ar-Ra'd, ayat 11)




KUALA LUMPUR: “Saya nekad mahu buktikan walaupun ditempatkan di kelas tercorot saya juga mampu memperoleh keputusan cemerlang dalam pelajaran seperti murid lain,” kata Siti Aisyah Mawardi, 12, yang memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Siti Aisyah yang tinggal bersama nenek selepas ibu bapanya bercerai enam tahun lalu adalah antara 41 murid memperoleh keputusan cemerlang di Sekolah Kebangsaan Sentul 1 di sini, semalam.


Dia juga tidak menyangka akan mendapat keputusan cemerlang dalam semua mata pelajaran berikutan ketika peperiksaan percubaan UPSR hanya memperoleh 4B 1C. “Keputusan yang kurang memberangsangkan itu menyebabkan saya terus membanyakkan ulang kaji mata pelajaran yang lemah. Saya juga bersyukur kerana selain selalu dibantu guru di sekolah, nenek juga tidak jemu memberi dorongan dan sokongan,” katanya.


Ditanya resipi kejayaannya, Siti Aisyah berkata, dia memberi tumpuan ketika belajar di dalam kelas serta sentiasa menyiapkan kerja sekolah selain mengikuti kelas tambahan disediakan pihak sekolah.


sumber  myMetro

Friday, 7 October 2011

Kondominium di Bishan Central, Singapore


Sekali tengok macam gambar betul. Rupanya ni gambar 3D. Memang cantikla. Kondo ni dijangka siap pada 2015 dekat Bishan Central Singapore. Keluasan setiap unit antara 680 hingga 3000 kaki. Kalau ada sesiapa yang minat, tahun depan baru dibuka untuk jualan. Tapi tang harga tak taula. Maunya ratus2 ribu hingga ke juta SGD untuk satu unit ini. SGD bukan RM tau. Sedangkan harga flet biasa kat sana pon dah 100ribu. Inikan pulak kondo macam ni.


Yang bagusnya dua menara ni disambungkan dengan jambatan. Dah macam KLCC plak. Jambatan kat atas tu siap ada swimming pool lagi.






Kalo nak tau lagi lanjut boleh tengok kat sini

Wednesday, 5 October 2011

Aktiviti Di Hujung Minggu - Bukit Broga

Weekend lepas adalah hari yang sangat pack... Jumaat malam dah gerak gi KL...Sebab hari Sabtu ada aktiviti outdoor.. Then hari Ahad plak dengan aktiviti mengeratkan silaturahim sesama family...Nak taip panjang2 pon tade idea, so kita layan gambar aje... Hari Sabtu pergi sini... Tak dapat pergi oversea so pergi above the sea jelah...

 
Sampai sini pukul 6 pagi...Walaupun pagi, keadaan masih gelap tapi orang dah ramai...Macam pesta pon ada...Parking keter kat ladang sawit...Kena bayar RM2 parking kat dalam tu...Tapi kalo parking kat tepi jalan free aje..Nak naik atas ni kena pakai lampu suluh...Kalo tade memang bahaya.. Macam mana nak jalan kalo tak nampak kan.


Lepas dekat setengah jalan akhirnya sampai kat checkpoint pertama. Sampai aje tengok dah ramai orang kat sini..So stay kat sini sampai matahari terbit....





Ni bila hari dah mula terang...

Wednesday, 28 September 2011

Air Asia : Tak Payah Tunggu Promo Pun Bole Dapat Tiket Murah

Sekarang ni asyik wat entry pasal nak berjalan aje... Mentang2 la da nak akhir tahun, cuti pon banyak lagi....Ok, kalau ada sesiapa perasan minggun lepas Air Asia ada wat promotion macam kat bawah ni:


Tapi promo last week tak best sangat sbb sekitar kawasan yang dekat2 ASEAN aje...Then minggu ni pon ada wat promotion jugak macam kat bawah ni:

Tengok macam best, pergi London pon ade...So tengokla yang murah dalam promo ni adalah tiket pergi Seoul. Harga tiket dia RM279. Tapi bila tengok period travel dia macam biasalah memang lama tu kene tunggu. Period travel start bulan Mei 2012. Kalo beli sekarang maknanya 7 bulan tu kene tunggu.

 Ahh lama sangat nak tunggu tahun depan... Then tengokla kalo pergi tahun ni berapa plak harga tiket dia….Sajelah nak survey2 harga…. Sekali…Jeng….jeng…jeng…jennnggggggg….

Sunday, 25 September 2011

Jom Pergi Universal Studio Singapore (USS)


Saper sini yang ada plan nak pergi Universal Studio??? Bukan yang dekat USA sana tapi dekat Singapore je... Dekat je.. Tak payah nak naik flight. Naik bas ke kereta dah boleh sampai...Yang penting kosnya lagi murah dari pergi kat USA sana...Yela tak dapat pergi yang jauh pegi yang dekat pon jadilah...

Sebelum ni pernah pegi USS ni tapi tak masuk... Ada plak dah pegi tak masuk kan...Yelah mcmne nak masuk kalo tade tiketkan... So saper yang nak pergi better booking online awal2... Jangan nak walk-in beli tiket...Kang pasal2 cuma dapat tengok aje...eheheh

Ok sekarang ni tengah ada promotion pakej 2hari 1malam cuma RM248. Tido kat JB. Pakej dia macam ni:

Sumber : Pryxious

Siap wat iklan free lagi kat blog ini.. Nak tau lagi lanjut pergi kat website Pryxouis ni... So far sebelum ni pernah survey, harga tiket masuk USS sana je da SGD66 (RM160).... Tu cuma tiket aje, belom campur dengan kos2 yang lain. So pada aku pakej ni memang value for money...So apa lagi jom kita pergi ramai2...

Saturday, 24 September 2011

Ada saper sini yang tinggal kat California, USA???



Assalamualaikum....

Kali ni entry pendek, ringkas dan padat...

Nak tanya skit... Skit aje tak banyak...

Ada tak saper2 kat sini yang tinggal kat California???

California, USA tau.... 

Kalo ada boleh contact sy ok....

Ok itu aje nak tanya...Bye2

Friday, 23 September 2011

Lagu RIBAIBARU dan Maksudnya (Revival-Kebangkitan kembali)

Selalu dengar lagu ni kat Sinar.FM…. Dengar plak time dalam keter masa pergi dan balik keje… Kalo dah kat rumah memang tak dengar radio pon … Bile dengar lagu nak2 time hujan memang feeling la…..Tapi selama ni tak tau pon tajuk lagu ni apa…So semalam bila lagu ni kuar kat radio tanyalah member apa tajuk lagu ni… Member pun bagi tahu tajuk dia Ribaibaru...

So dah tau tajuk apa lagi carilah kat Youtube… Rupanya ni lagu lama…Belum lahir lagi time tu…Then punyalah semangat siap cari maksud lagu ni lagi…. Yelah dengari lagu tapi tak tau maksud tak best jugakkan…Tapi ada jugak rangkap yang tak jumpa maksud dia… So apa lagi, jom layan lagu ni…




RIBAIBARU
(Revival-Kebangkitan kembali)

Furishikiru ame no naka o
Ashibaya ni toori sugita 


Natsu no hi no inazuma no you ni
Seperti panahan kilat diwaktu musim panas
hakanaku kieta futari no koi
dan begitulah cepatnya kehilangancinta dua orang kukasihi

Aaaaahhhh... Are hodo hageshiku moeta
Aaaahhh……Beginilah hatiku membakar
Kokoroga ima wa hai iro no ribaibaru
dan kini menjadi warna debu revival

Aaaaahhhh... Kurikaesu dake no omoide wa
Aaaahhh….. hanya terbayang kisah dahulu
Yomigaeranu kako no monogatari
Jikalau hanya kenalan sahaja bolehlah dilupai

Yukizuri no hito naraba
Saat terakhir hanya
Wasuraremo suru keredo
bergelinangan air mata

Namida gumu rasuto shin dewa
Barulah sedar betapa
Ai no fukasa ni kizuite ita
dalamnya cinta itu

Aaaaahhhh... Arehodo yasashikatta anata no
Ah……terkenangkan dia yang betapa baik hati

Omokage ga, ima wa aozametari ribaribaru
Tetapi sekarang menjadi biru gelap revival


(Ulang Berkali3x)
Aaaaahhhh.... Kurikaesu dakeno omoide wa
Aaaahhh….hanya terbayang kisah dahulu
Asu wo shiranu, kako no monogatari
Esok mungkin berulang kembali..

Aaaaahhhh... Are hodo hageshiku moeta
Aaaahhh……Beginilah hatiku membakar
Kokoro ga, ima wa hai iro no ribaibaru
dan kini menjadi warna debu revival

Penyanyi dan Lirik : Mayumi Itsuwa
Tahun : 80-an


Best kan...

Wednesday, 21 September 2011

Gambar Pancung Kepala


Memandangkan entry yang paling tinggi dan banyak orang view kat dalam blog adalah entry Tengok Orang Kene Pancung Kepala so hari ni nak tunjuk gambar-gambar orang yang kene pancung sampai kepalanya putus.... Ada ke yang kene pancung tapi kepala tak putus??? Jawapan dia mestila ada....Kalo dah guna pedang yang tak tajam macam mana nak putus....Tapi walaupun tak putus  tapi kalo dah kena tetak kat bahagian leher tu memang boleh mati lah....

So kalo saper yang berani je bolehla tengok ... Kalo tak berani jangan plak klik..Kang nanti pengsan plak dibuatnya...

Saturday, 17 September 2011

Kisah Raya : Bila Nak Kawen???


Memandangkan sekarang ni masih lagi mood raya, so tak nak citer pasal raya... Sebab rasanya da ramai yang citer pasal raya... Jadi nak citer apa??? Hah nak citer skit pasal pasal soalan yang paling femes ditanya kat aku sepanjang raya.... Ok memandangkan aku ni masih bujang, umur pon baru 26thn (ehh silap 13 november ni baru 26, hah ingat tau nanti 13 november), da kerja, belum berkahwin, belum berkeluarga....ok full stop... so korang rasa apa soalan yang femes ditanya???...yeahh pandai pon korang semua...mesti lah di tanya...bile mau kahwin... sebab ptg nanti nak pegi jemputan kawen, tadi pon ada baca blog yg  citer pasal kawen, so aku pn nak citer pasal kawen jugakla...

Memandangkan dalam adik beradik tinggal aku sorang  je yang belum kahwin, so soalan tu la yang slalu ditanya kat aku... dulu kadang2 boring gak selalu asyik kena tanya soalan tu...tapi lama2 dah biasa dah...kadang siap aku berlawak lagi...pernah sekali ada sedara aku tanya:

Sedara: Bila nak kawen???
Aku    : Insyallah...Bln 12... tapi tahun tak tau lagi...

TUP....TUP.... ada sorang makcik ni tanya kat mak aku mcm ni --> kata anaknya nak kawen bln 12 ni, berapa hari bulan??? sbb nak apply cuti awal2...senang skit nanti... yelah bln 12 kn ramai org kawen kn... nasib baik time aku ckp  bln 12 dulu, mak aku ada skali...kalo tak terkejut mak aku dibuatnya...

Yang ada siap nak rekemenkan:

Mak cik : Belom ada calon lg ker???
Aku        : Calon adalah 2,3 org...tapi tak tau nak pilih yg mana...
Mak Cik : Kalo susah2 nk pilih, anak cik ada tinggal sorang ni...tapi tula PMR pon tak lepas lagi...
Aku        : Kalo macam tu lepas dia SPM nanti mak cik masuk meminang sy ehh...Boleh kt berbesan nanti....
Mak Cik : Bertuah punya budak...
Aku        : Hehehehehhehe

Tapi yang tak bole handle time raya kali ni bile ada sorang nenek ni tanya aku... kira nenek ni nenek sedarala, nenek jauh...tak pernah jumpa pon sebelum la...

nenek : bile nak kawen?
aku     : insyallah sampai masanya sy kawenla..
nenek  : kalo belum ada calon, susah2 kawen dgn nenek jela..
aku      : pandai buat lawak ehh...ni yg saya suka kat nenek ni...
nenek   : apa, cu suka??? nek pon da single skrg ni...da sesuai la tu...
(dalam hati memang nenek ni pandai wat lawakla...)

5 minit kemudian
nenek: ehh...da besa2 anak ko skrg ehh cu...tapi nape smua pompuan??? bile nak dpt laki??
aku    : haahhhh???? anak???  (tergamam sambil terpikir dalam hati)
nenek : takpelah cu, lain kali cuba dapatkan anak lelaki ehh..ko pon muda lg, masih kuat...

10minit kemudian
nenek: mana bini ko cu???  tak nampak pon??
aku    : hah??? bini???

tup...tup...lepas tu baru aku tau nenek ni rupanya dah __________ (pikirla sendiri perkataan yang sesuai) patutla tanya bkn2 je dari td...

Tapi biasanya kalo sedara tanya soalan macam tu, jawapan standard aku adalah:

Insya-allah, akan datang...Tunggu!!!!!! Nanti Kedatangannya...<---yang ni tipula

Selalunya bile jawab macam tu, diaorang takde tanya lagi lah...yela bila dah jawab mcm tu, so sendiri akan pahamla....kalo tak paham jugak tak tak taulah pakcik nak ckp apa....

Monday, 5 September 2011

Pakaian Unit Pengesan Bom di Malaysia???

Ada baca kat Metro online pasal bahan letupan yang diikat kat kat ekzos kereta. Kalo saper yang tak baca ni aku letak citer dia.

PORT DICKSON: “Saya tidak menyangka bungkusan hitam yang dililit pada ekzos kereta itu adalah bahan letupan,” kata wanita dikenali sebagai Siti, 40-an, yang terkejut selepas cubaan meletupkan keretanya di Batu 1/2, berdekatan PD Walk, di sini, kelmarin.
Siti berkata, dia meninggalkan kereta bersama anak lelakinya berusia 14 tahun di tanah lapang dan pergi melakukan urusan bank tidak jauh dari situ.
“Selepas selesai, saya terus ke kereta yang diletakkan di sebuah tanah lapang sebelum terpandang objek itu.
“Mulanya saya menyangka ia bungkusan biasa, namun apabila membeleknya, saya hairan melihat dawai dililit kemas pada batang ekzos.
“Saya yang mula tidak sedap hati segera menghubungi bapa saudara untuk memeriksanya,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Menurutnya, bapa saudaranya datang untuk memeriksa dan mahu memotong lilitan dawai itu, namun dinasihatkan orang ramai supaya menunggu polis tiba.
“Kereta ini baru saya beli sebulan lalu dan saya tidak tahu motif orang yang meletakkan bahan itu.
“Saya tiada musuh dan tidak pernah mencari masalah dengan sesiapapun. Mujur saya dan anak tidak cedera dalam kejadian ini,” katanya yang juga kakitangan kerajaan.
Sementara itu, anak lelaki mangsa yang enggan dikenali memberitahu, sepanjang 30 minit dalam kereta, dia tidak melihat kelibat manusia melalui atau meletakkan sesuatu pada kereta.
“Saya tidak perasan atau mengesyaki sesuatu, malah selepas ibu sampai ke kereta dan memberitahu melihat sesuatu yang pelik pada ekzos, saya turun untuk memeriksanya tetapi masih tidak mengesyaki ia bahan letupan,” katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Baljeet Singh berkata, pihaknya menerima panggilan jam 4.30 petang dan bergegas ke tempat kejadian untuk siasatan.
“Kami turut memanggil Unit Pengesan Bom dan didapati bungkusan itu sejenis bahan letupan disyaki mercun yang mampu memusnahkan tangki minyak kereta terbabit,” katanya di sini, semalam.
Katanya, bahan letupan itu mampu memusnahkan benda di sekelilingnya hampir 50 meter dan suspek yang melakukan perkara ini mempunyai niat mencederakan pemilik kereta itu.
“Hasil pemeriksaan awal, kami mendapati bahan itu dililit dengan sempurna dan kemas supaya tidak mudah jatuh jika kenderaan itu bergerak,” katanya.
Menurutnya, pihaknya berjaya memusnahkan bahan letupan terbabit pada jam 8.45 malam.
“Kita akan menyiasat kes ini daripada semua aspek dan mengesan motif suspek melakukan perkara ini,” katanya yang turut mengesahkan kes disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan iaitu dengan niat mendatangkan kecederaan,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Cuma apa yang nak cakap betul ke gambar yang ditunjukkan tu anggota polis dari Unit Pengesan Bom. Yelah kalo dari negara lain tengok kat Google Unit Pengesan/Pemusnah Bom pakaian diaorang  macam ni:

Wednesday, 31 August 2011

Selamat Hari Raya

Hari ni dah raya yang kedua, dan sekali dengan hari merdeka yang ke 54. So tak terlewat lagi untuk mengucapkan kepada semua selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin.

Monday, 22 August 2011

Bila Si Kecil Mula Bertanya


Aku ada beberapa orang anak sedara. Anak sedara plak memang jenis yang suka bertanya. Budak kecik katakan. Kalo bole semua benda nak tau kan. Ada sorang anak sedara ni baru umur 4 tahun. Kalo duduk dengan dia, ada aje benda yang nak ditanya. Contohnya kalo duduk depan komputer lama2, nanti mesti dia tanya watpe tu duduk depan komputer lama??? Kalo dia tanya tapi kita jawab tak puaskan hati dia, nanti dia akan tanya lagi.

Ok, kalo ada sesaper perasan minggu lepas kat berita tv3, 2 hari berturut-turut ada citer pasal kes sorang ni. Alar citer pasal diliwat tapi dah tiga tahun tak selesai2 lagi kes dia. So tengah tengok berita pasal citer tu tetiba anak sedara aku bersuara:

Bit        :           Uncle, abg yang kuar kat tv ni saper?
Aku      :           Kenapa?

Bit        :           Yela.. Semalam tengok dia ada kuar tv. Ari ni kuar tv lagi.
Aku      :           Ooo... dia ada kes kat mahkamah...

Bit        :           Liwat tu apa?
Aku      :           Kenapa?

Bit        :           Dari tadi kat tv ni asyik sebut pasal tu je. Liwat tu apa?
Aku      :          Ooo. Liwat tu hubungan luar tabie yang dilakukan ………………………….. (Tapi aku cuma mampu nak terangkan dalam hati jela)

Hah kalo budak kecik tanya korang benda macam ni, apa yang korang akan jawab ???

*Bit - Nama anak sedara

Monday, 15 August 2011

Nak Buat Apa Bila Dah Single???


Kali ni nak story benda yang macam serius skit... Sebab akhir-akhir ni banyak kali terjumpa blog yang cerita pasal putus cinta.. Pasal pasangan curang, ada orang lainla... Ada yang dah bercinta 6 tahun, 8 tahun, cuma yang 10 tahun belum jumpa lagi... Bercinta plak sejak zaman sekolah, zaman belajar, zaman kerja & zaman tok kaduk lagi... Aku yang baca ni pon rasa touching hah... Kalo dah bercinta lama-lama then terputus tengah jalan saper yang tak kecewakan.... Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul... Lagi2 plak kalo 1st luv kan...Kalo monkey luv tu lain citer la....Ibarat orang dulu2 kata sesaat diperlukan untuk kita suka, seminit untuk kita sayang, sehari untuk kita bercinta tetapi bertahun-tahun diperlukan untuk melupakan orang yang kita sayang.
Bukan mudah nak terima kenyataan dan bukan mudah nak lupakan orang yang tersayang macam tu aje even perasaan geram,  marah dan sakit tu ada.... Lagi-lagi plak dapat tahu yang partnernya curang, ada pompuan lain...Selalunya  orang kata lebey baik putus cinta sebelum ada apa2 ikatan daripada putus cinta bila dah bertunang, dah berkawin, dah beranak-pinak... Tak ke haru kalo macam tu...  Tapi apa yang berlaku semuanya ada hikmah... Cepat atau lambat je baru kita tau...  Macam kata2 dalam novel tu, tengah sedap angin sepoi2 tetiba hujan turun....Tapi lepas tu kita pon tak sedar pelangi pun muncul... Orang yang pernah putus cinta ni boleh kata orang yang beruntungla... Yelah dengan pengalaman akan mematangkan seseorangkan... Semakin banyak pengalaman kita ada semakin banyak yang kita bole belajar...  

Wednesday, 10 August 2011

Sebelum dan selepas

Sebelum kawen 

L: ye, abg da lme tgu kn saat ni..
P: abg akn tglkn syg ke?
L: mestilah x? tlg jgn pikir cam 2. xmungkin terjadi!

P: abg cintakan syg?
L: ya, tiap hari..

P: abg prnh tipu syg?
L: x! nape syg slelalu tnya cam 2?

P: abg akan slalu kua ngan syg x?
L: setiap kali ada peluang abg x kn lps kn..


P: abg akan pukul syg?
L: giler ke.. abg ni bkn laki cam 2..


P: boley ke syg pecaye kn abg?             
L: yee..                                                 
P: syg..                                                  




selepas kawen: bace dari bwah ke atas....paham tak macamne?? ikut anak panah tu..hehehe

p/s : rasanya ada tak orang macam ni ehh???

Tuesday, 2 August 2011

Orang ada rumah besar, dia mahu rumah besar



Orang kata kalo kita beli rumah masa muda2 ni bagus. Lagipun rumah ni bole dikatakan aset. Yelah harga rumah sekarang makin lama makin mahalkan. Lagi-lagi kalo rumah dekat area bandar macam dekat JB ni. Tapi jangan silap pilih lokasi. Kang2 tak pasal dari nak harap harga naik terus harga turun hah. Lagipun sekarang ni kerajaan pon dah buat macam2 skim macam skim rumah pertamaku. Cerita pasal rumah ni teringat kisah sorang member aku ni.
Member aku ni memang beli rumah besar. Monthly bayar rumah je dekat RM1,100 sedangkan gaji dia  RM1,600. Tu belum tolak personal loan lagi. Nasib baik kereta dah abis bayar. Kadang2 terpikir jugak cukup ke kan. Yelah dengan kos hidup tinggi, anak dia pon 3 orang. Tapi nasib baik isteri dia pon keje. Tu bukan aku cakap, member aku yang cakap. Dia kata kalo isteri dia tak keje memang sakit la. Kalo citer pasal beli rumah ni mesti aku teringat time aku bebual dengan dia dulu.
Member             :              Kenapa tak beli rumah teres?
Aku                      :              Rumah teres mahal lar.
Member             :              Tapi ko mampu kan. 
Aku                       :              Kalo mampu memang aku da beli.
Member              :              Kalo aku alang2 da beli rumah, better aku beli rumah besar terus. Tak payah nak beli 2,3 kali nanti.
Aku                        :              Pada aku nak beli rumah besar ke rumah kecik atau nak beli apa pun yang penting ikut kemampuan. Kang beli yang harga mahal, tak mampu nak bayar bulan2 da pening kepala nanti. Kang silap2 kena tarik bank nanti kan dah rugi.
Beberapa bulan kemudian lepas tu....

Tuesday, 26 July 2011

Keputusan Contest Mira Edora




Sejak dua menjak ni memang agak bizi…Start akhir bulan lepas sampai bulan ni, tiap weekend memang tade kat rumah…Ni pon weekend lepas tade kat rumah lagi sebab ada program kat KL lagi….So blog ni pon jarang jenguk and update…Then pagi tadi masa tengok blog, perasaan kat shoutmix ada mesej dari Mira Edora…. Wahhh awek cun ada mesej…Bukan senang tu…Nasib baik uncle saya dah kawen, kalo tak dah lama kenalkan kat dia...Skali tengok muka Cik Mira ni macam muka pelakon citer Nora Elena tu pon ada….Tak cayer gi tengok blog dia kat www.miraedora.com


Bila baca kat shoutmix tu, so baru teringat sebelum ni ada join contest yang Mira Edora ada buat… Rupanya keputusan dia da diumumkan kat blog Mira Edora pada 20 Julai lepas…Hari ni dah 26 Julai, so dah ketinggalan hampir seminggu hah…Nasib baik Cik Mira ada mesej, kalo tak, tak tau pon contest tu dah ada keputusan…So bukak la blog Cik Mira ni…So tengokla senarai pemenangnya…Ada yang menang sagu hati, ada yang menang biji sagu...Tengok sekali imbas, nama blog ni tade dalam senarai pemenang plak.… Kecewa3X.... Tapi takkan nak tengok je mestilah kena baca sekali kan…So bila baca entry pasal senarai pemenang…Tetibe…

Monday, 18 July 2011

Perjalanan Selama Seminggu

Pukul 3.30 pagi tadi akhirnya sampai jugak ke rumah setelah hampir seminggu tak balik rumah...Bermula dekat Terengganu pada hari Isnin hingga Khamis (sebab outstation).. Then abis dari keje dari Terengganu  terus  ke KL pada Jumaat dan  terakhir ke Perak pada hari Sabtu(sebab ada reunion & jalan2)... Nak kata penat bole kata agak penat tapi tade la penat sengat.....Hah macam mana tu kan... Yela dari selatan ke timur, timur ke barat, barat ke utara then utara  terus ke selatan balik... Tapi takpe yang penting hepi...

Tuesday, 12 July 2011

Welcome To Terengganu



Sepanjang minggu ni dari hari Isnin hingga  Jumaat ada kat Kuala Terengganu...
Bukan berjalan tapi ada keje...
Orang putih kata outstation..
Kalau dah kahwin boleh bawak isteri..
Kalau dah ada anak boleh bawak skali...
Barula tak sunyi...
Sambil bekerja, boleh sambil bercuti...
Dah tentu jimat skali...
Kalo orang bujang, nak apa???Bawakla diri..
Kat hotel, duduk jela menyendiri... 
Nak jalan2 pon tak best sebab sorang diri...
Dah duduk sorang2, tak tau nak buat apa so tulis jela entry...
Sambil tu dapat blogwalking skali,
At least dapatla hiburkan hati...


Thursday, 7 July 2011

Yang Mana Satu???



Sekarang dah bulan 7, tak lama lagi dah nak bulan puasa...Bila da bulan puasa, sana sini akan ada jualan murah... Sana murah, sini murah...Sebab lepas tu dah nak raya kan.... Bila cakap pasal murah semua orang suka kan… Ada ke yang orang tak suka??? Mestila ada... Tipula kalo kata takde...Dah lumrah manusia kan... Tapi pernah terfikir tak???

Friday, 1 July 2011

Tengok Orang Kena Pancung Kepala

Saper pernah tengok orang kena pancung kepala??? Tengok yang real, yang live punya....Rasanya ramai yang tak pernah tengok kat depan mata kan...Kalo pernah pon mesti tengok kat youtube...Kalo kat youtube jangan kata pancung kepala, yang pancung anu pon ada hah...


Ok, ni pengalaman aku tengok orang kena pancung....Betul2 depan mata hah...Benda ni baru aje berlaku 2 hari lepas... Tengah borak2 dengan kawan aku kat warung satu kampung ni, tetiba datang satu kumpulan ni dalam 4,5 orang bawak pedang,parang jumpa sorang pakcik ni.....
 

Wednesday, 29 June 2011

Eh siapa Mira Edora tu?

"Aku & Mira Edora"




”Mana Mia dapat ais krim vanilla ni? Kan tadi kita beli aiskrim coklat?” aku bertanya
”Aiskrim coklat yang kita beli sama2 tadi jatuh....Then ada sorang aunty ni datang, dia kata jangan nangis ehh, nanti aunty belikan yang baru ehh..” Jawab Mia
”Mana aunty yang belikan aiskrim ni? Papa nak ganti balik..”Soal aku lagi
”Papa tak payah ganti balik sebab aunty tu kata dia belanja...Lepas aunty tu beli kan aiskrim ni, dia terus balik sebab dia kata dia ada hal... ”Jawab Mia dengan selamba...Petah betul Mia bercakap sekarang ni..Sebagai bapa aku amat menghargai anugerah tuhan...Ini lah satu-satunya harta aku bersama dengan arwah Hana yang telah pergi 4 tahun yang dulu...
”Dah jom la kita balik Mia hari pun da petang ni” lantas aku memimpin tangan Mia ke kereta...

Semasa di lampu isyarat, aku behenti sebelah kereta warna pink lalu Mia terus menjerit
” Papa, aunty dalam kereta merah tu la yang belikan aiskrim tadi. Cantikkan dia pakai shawls tu” Aik Mia ni kecik2 lagi dah tau pasal shawls bisik hati aku.
Aku terus menoleh wanita itu..Dalam masa sama, wanita yang dalam kereta itu pun turut memandang kerana terkejut dengan jeritan Mia...Ini kerana tingkap kedua-dua kereta tersebut terbuka... Wajah yang aku lihat ini seperti aku kenali..

Gambar Hiasan 

Pon...Pon..Pon...”Papa jalanlah, kan lampu dah hijau tu” serta merta lamunan aku terhenti...Semasa aku memandu, wajah yang aku lihat tadi masih terbayang di mata aku... Mira Edora? Biar betul? Tak mungkin...Sudah lama aku lupakan wajah dan nama wanita itu...Serta-merta aku teringat peristiwa 7 tahun lalu ...

Friday, 24 June 2011

KUCING BERUMUR 84 TAHUN

Masa pegi Tesco Tebrau singgah kat Pet Shop...Tengok kedai tu, ada jual beberapa jenis  haiwan, tapi  tadelah banyak sangat...Then tengok  harga kucing yang ada kat situ... Mak aii bole tahan jugak harga dia...Ada yang sekor tu harga RM3000 dan ada yang sekor plak harga RM2000..Yelah kucing Parsi  mesti mahal kan...Citer pasal kucing, kat umah pon ada bela kucing gak....Lama dah bela kucing ni, sejak darjah 6 hah....
Masa tu tahun 1997 ada bela sekor kucing jantan....Then tengok kucing ni sorang je tade kawan,tahun 1998  bela plak sekor kucing betina ...Pastu kalo jantan da jumpa betina, apa lagi dia kejarla...Saper yang kejar??? Mestilah yang jantan...Tup..Tup kucing betina ni pon bunting....Kira macam bunting pelamin la konon2nya... Then tahun 1999 dia selamat lahir kan anak dia...2 kucing betina, 2 kucing jantan....

Monday, 20 June 2011

Menang Contest kutoOobambOo


First time masuk contest yang dibuat oleh bloger...First contest yang aku masuk ialah  JOM SEBARKAN KEWUJUDAN KUTOOOBAMBOO macam gambar kat atas tu...Untuk contest tu, ini yang aku buat ....  Dan tadi siang cik kutooo contact dan bagi tau, aku yang menang contest yang dia buat tu....Kat sini pon cik kutooo ada bagi tau... 

Tak sangka pon ada, sebab ramai jugak yang join contest kutooo buat tu....Apa2 pon terima kasih kepada cik kutooo sebab memilih aku sebagai pemenang contest pertama yang dia buat tu....Lepas ni cik kutooo pon ada bagi tau dia akan buat contest lagi... So kalo ada saper2 yang nak join contest yang cik kutoo buat nanti rajin2 la tengok blog cik kutooo tu di sini...

Sunday, 19 June 2011

Business Strategy : Kedai Jual Game

Tadi siang pegi tengok movie, citer KL Gangster... Baca reveiw  kat mana2 kata citer tu memamg best. So banyak yang kata best tu yang nak pergi tengok...Best ke tak...So pergi tengok movie tu kat sini...
 Cantikkan tempat dia

Yang sebenarnya macam ni. Apartment atas tu belum siap lagi.
Gambar dari Google
S far, tempat ni baru je tahun ni bukak..Tak silap awal tahun ni kot...So bertambahlah satu shoping complex kat JB ni...Kalo dah tempat baru tu, memangla ramai orang kan...Kalo dah ramai orang datang, nak parking memang susahlah...
Lepas beli tiket, sementara nak tunggu movie tu start, so jalan2 dulu tengok kedai2 kat situ...Sekali terjumpa PlayStation3 (PS3) yang harga dia cuma RM590...

PlayStation 3

 Siap dispaly depan kedai lagi..Biar betul harga set PS3 ni macam tu...Biasa tengok harga dia lebey kurang seribu jugakla... So time tengah2 tengok, tokey kedai tu pon tegur:
Tokey   : Yes bos, cari game ker?
Aku       : Cuma tengok2 je... Ini set memang harga RM590 ke?
Tokey   : Haahh harga dia ini macam....Tapi ini harga untuk recond..Untuk set baru lain harga...
Aku       : Oooo....abis kalo recond ada warranty ke?
Tokey   : Tade warranty....kalo rosak kene hantar kedai repairla...Tapi repair kena cajla..
Aku       : Kalo macam tu rugila...Baru beli tapi kalo rosak kena repair then kena bayar lagi kos repair.
Tokey   : Itu pasal awal2 tadi sudah bagi tau, ini barang recond punya...Kalo nak yang ada warranty
              
amik set baru.
Aku       : So, kalo amik ini set yang recond , ada problem tak nanti?
Tokey   : Memangla ada..I da jual 40 set then  20 set lagi return sebab ada problem...Tapi sekarang i
               dah 
tak jual set ini lagi...
Aku      : Lar kalo tak jual lagi naper display ini harga lagi.. I ingat baru nak beli ini set
              (pada hal tak nak beli pon..ehehee)
Tokey  : Ini  strategy maa...Kalo orang tengok ini harga, mesti orang minat nak tanya punya...
             Tapi  kalo u betul2 nak beli, angkat set baru la...Warranty pon ada, tak payah risau kalo
             ada apa2 problem..Kalo nak beli yang set recond kedai lain ada jual, tapi i da tak jual lagi.
Aku       : Wah u punya startegy  memang jadila...I betul2 ingat u ada jual set ni tadi...
Lepas cerita pasal set recond,  tokey ni pun citer pasal original set yang baru, yang ada warranty punya... Baru tau sebenarnya Playstation 3  pon boleh main  local (pirate) punya game...Selama ni ingat PS3 ni cuma bole main game yang original aje..Yela selalu display kat kedai2, game untuk PS3 ni harga dia seratus lebeykan...Tapi set PS3 tu kena modified dulu...Kalo tak modified cuma bole main game yang original jela yang harga satu game tu seratus lebey...
Apa yang nak citer kat sini bagus kan bizney startegy yang kedai tu buat...Siap bagi tau lagi ini strategy maaa.. Yelah nak buat biznes mesti kena ada macam2 startegi kan...So kiter sebagai pembeli ni kenala bijak memilih....Jangan tengok harga murah je terus nak beli... Bak kata pepatah alah membeli menang memakai...Barula barang yang dibeli tu berbaloi-baloi kan..

Friday, 17 June 2011

Cara Berkesan Elak Mengantuk Ketika Memandu

Semalam ada keje luar….Kalo ada keje luar mcm biasala mesti rasa lepak, letih..Yelah da drive sorang2 then cuaca pon boleh tahan panas...Kalo naik kereta company ok jugak, bole tido time dalam kereta, sebab ada orang bawakkan... Then lepas balik keje, singgah rumah member kejap... Lepas tu trus balik rumah. ..Time drive tu rasa ngantuk sangat2....Rasa macam nak telelap pon...Perjalanan 20minit dah rasa macam 2 jam...Jalan yang lurus dah nampak macam bengkang bengkok plak...

 Jalan macam ni

 Dah nampak macam ni

Tapi nasib baik mata bole bertahan lagi  walaupun rasa tersengguk2... Kalo da mengantuk mesti macam2 cara orang buat untuk elakkan rasa mengantuk... Ada yg makan gula2,  makan keropok, kunyah chewing gam, bebual (kalo sorang, ckp sorang2 jela), minum air, minum kopi dan macam2 lg lagi...Tapi benda ni semuanya kadang2 tak berkesan sangat hah...Yang paling berkesan sekali ini cara dia:

1.                  Behenti sekejap kat tepi jalan... Kalo kat highway PLUS tu behenti kat mana R&R je... Kalo time drive tadi da tersengguk-sengguk, bile da behenti tu komfem mata segar semula hah...
2.                  Kalo mata tak segar jugak, apa lagi time da behenti tu tidola kejap....Lelapkan mata 5 mnit tu pon da lebey dari cukup...Lelapkan mata untuk tido 2,3 minit tu lagi baik dari telelap 2,3 saat time drivekan...

Ni la tips yang selalu amalkan....Apa lagi cuba la bila da ngantuk...Berkesan ke tak tu bergantung pada diri masing2...