Monday, 9 March 2015

Perkhidmatan Fotografer : Pakej Photoshoot Konvokesyen di UTM Skudai Johor 2015



Time konvo  mesti nak amik gambar banyak2 kan. Yelah dah beberapa tahun bertungkus lumus tu la saat2 yang dinanti2 kan orang kata. So tak lengkap kalau tak abadikan detik2 tersebut bersama rakan-rakan dan ahli keluarga yang tersayang.
.
Jadi sempena konvokesyen Kali Ke-54 Universiti Teknologi Malaysia yang bakal diadakan pada bulan April 2015 ini, kawan fotografer ada menawarkan perkhidmatan photoshoot. 

So pada sesiapa yang akan berkonvo pada bulan depan boleh la dapatkan perkhidmatan yang ditawarkan itu. Apa lagi cepat booking date sebelum terlewat!!!



Sunday, 1 March 2015

Tempat Makan Terkenal di Johor Bahru

Kalo datang di satu-satu tempat mesti kita akan cari tempat makanan kan.. Setiap tempat mesti ada tempat makan yang terkenal. Ok kalo sape yang datang ke Johor Bahru boleh cuba tempat makan ni. Tempat-tempat ni adalah antara yang terkenal di Johor Bahru.Senarai tempat ini diperolehi daripada blog wanista..

jb
1. Tapah Corner.  
Jika anda mencari tempat makan untuk sarapan, penulis syorkan anda datang ke sini kerana terdapat pelbagai pilihan makanan yang sedap malah harganya sangat murah. Penulis sukakan roti canai, nasi lemak, paru goreng, asam pedas ikan dan pelbagai lagi. Untuk pengetahuan anda, orang Singapura awal-awal lagi turun ke JB dan berhenti sarapan di sini. (Restoran Tapah Corner yang terletak di berhampiran Kampung Melayu)


jb 1
2. Medan Selera Tepian Tebrau. 
Medan Selera Tepian Tebrau. Terdapat sebuah gerai makan yang terletak di hujung medan selera, Gerai Yong Yong. Di sini, terdapat pelbagai jenis seafood dan kesemuanya segar-segar belaka. Anda patut cuba ikan bakar kerana sosnya cukup sedap, membuatkan anda ketagih dan langsung tidak hanyir. Lokasinya, terletak 300m dari Dataran Bandaraya Johor Bahru yang bersebelahan dengan Hospital Sultanah Aminah.



writinglikeastoner.wordpress.com
 3. Restoran Singgah Selalu. 
Terletak di Jalan Kolam Air, berdepan dengan Danga Bay tetapi di seberang jalan juga berhampiran jalan masuk ke Istana Bukit Serene. Ini boleh dikatakan tempat lepak untuk golongan muda kerana ianya agak happening dan dibuka 24 jam, waktu siang disediakan dengan pelbagai bufet makanan melayu, malam pula pelbagai seafood dan ala carte. Lagi satu, jika anda penggemar shisha, sini tempatnya. 

Wednesday, 7 January 2015

Honda HR-V cuma beharga RM95 ribu









First sekali bila tengok model Honda HR-V  mesti harga 100k ke atas. Sekali baca deatail wahh harga dia bawah 100k.. Sekali tengok design nya mcm Honda CRV, tapi sebenarnya bukan. Honda HR-V adalah SUV kompak. So saiznya kecik sikit dari Honda CRV.. Apa yang menarik adalah harga Honda HR-V ini dijual dengan harga bermula dari RM 95 ribu. Dengan tawaran harga dan design model tersebut memang boleh dikatakan model ini akan jadi laris pada tahun ini...



PETALING JAYA: Honda Malaysia akan melancarkan SUV kompak serba baharu, HR-V pada bulan depan.
HR-V yang menggabungkan ciri dinamik, keselesaan dan keselamatan sebuah SUV, tersendiri seperti sebuah coupe dan luas seperti van mini, dijangka diterima baik pengguna di Malaysia.

Didatangkan dengan enjin 1.8 liter i-VTEC SOHC dan kotak gear CVT, HR-V akan menzahirkan sebuah kenderaan yang bergaya, berprestasi tinggi dan pada masa sama memberikan penjimatan minyak.

SUV kompak ini juga memberikan pemandu sudut pandangan lebih luas menerusi penambahbaikan yang dibuat pada kelebaran dan sudut palang hadapan. Jentera ini sepanjang 4.2 meter, 1.7 meter lebar dan 1.6 meter tinggi dengan asas gandar 2.6 meter serta dipadankan dengan rim aloi 16 inci.

"Ciri keselamatan aktif dan pasif akan menjamin keselamatan pemandu dan penumpang termasuk sistem brek antikunci (ABS), Bantuan Membrek (BA), Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA), ISOFIX dan enam beg udara," kata Honda Malaysia dalam satu kenyataan hari ini.

HR-V serba baharu ini juga dilengkapi ciri Automatic Brake Hold menerusi sentuhan satu butang. Sebaik diaktifkan, setiap kali pemandu berhenti dengan menekan brek, sistem itu akan menghentikan kenderaan tanpa pemandu perlu tekan brek.

Model baharu ini kini sedia ditempah di 77 wakil jualan di seluruh negara mulai hari ini. Sempena pelancaran model itu nanti, Honda Malaysia mengadakan pameran bergerak di beberapa destinasi seluruh negara hingga hujung bulan ini.

HR-V dijangka dijual pada harga antara RM95,000 hingga RM115,000 seunit. 


sumber : Cari forum


Promosi Honda HR-V harga murah berkualiti , Bayara bulanan Honda HR-V monthly intsallment Honda HR-V model jimat minyak Value for money. Deposit Honda HR-Honda HR-V


Sunday, 14 December 2014

Darah dan jenis-jenisnya

Kalau sebut pasal darah semua akan terfikir darah tu bewarna merah..Tapi sebenarnya darah pun ada warna putih...Tak semua orang jugak yang berani tengok darah..Ada yang tak boleh tengok darah dan bila kalo tengok boleh pengsan.

Ok ni info ringkas pasal darah yang diceritakan dalam wikipedia




Darah manusia adalah cecair tisu; fungsi utamanya adalah mengangkut oksigen diperlukan untuk hidup diseluruh tubuh. Darah juga membekalkan tisu dengan zat, menyingkir bahan kumuhan, dan mengandungi pelbagai bahan sistem imunisasi bertujuan mempertahankan badan dari jangkitan kuman. Hormon endokrin juga diedarkan melalui darah.

Darah manusia berwarna merah, antara merah terang apabila di oksigen kepada merah tua apabila tiada oksigen. Warnanya disebabkan oleh hemoglobin, protein pernafasan (respiratory protein) yang mempunyai besi dalam bentuk heme, tempat oksigen bergabung.

Darah beredar dalam saluran darah dan dikitarkan oleh jantung, pam otot. Darah melalui paru-paru untuk dioksigenkan, dan dikitarkan seluruh tubuh oleh salur arteri. Darah mengedarkan oksigen keseluruh badan melalui saluran halus darah yang dipanggil kapillari. Darah kemudian kembali ke jantung melalui vena.

Lihat sistem kitaran untuk gambaran terperinci mengenai kitaran ini.Darah juga mengangkut bahan kumuhan metabolik, dadah dan bahan kimia asing kepada hati untuk diuraikan dan kepada buah pinggang untuk disingkirkan sebagai air kencing.



Darah ni pulak ada macam2 jenis...Dulu cuma tau 4,5 jenis iaitu jenis A, O AB...Rupanya ada lagi yang (-) plak.Antara jenis darah adalah A+, O+, B+, AB+, A-, O-, B- dan AB-. Tak semua orang boleh terima darah dari jenis yang sama dan tak semua orang boleh terima darah jenis yang berlainan. Untuk paham kita tengok gambar yang dapat dari google macam kat bawah ni untuk bagi lebih jelas:


So lepas ni kalo sesiapa yang masih belum tahu jenis darah masing2, so bole pegi klinik untuk tentukan jenis darah masing2 ok...

Monday, 15 September 2014

Harga dan Bayaran Bulanan Proton Iriz


Cantik tak Proton Iriz yang merupakan model terbaru dari Proton? Tapi cantik itu adalah satu perkara yang subjektif. Ada orang lain cita rasanya dan tak sama antara dengan yang lain. Tapi personally model terbaru Proton Iriz ini boleh dikatakan cantikla.


 

Kalo nak citer cantik ke tak sampai bila pun tak abis kan. Mesti semua nak tahu berapa harga Proton Iriz ni kan. Proton Iriz ni ada 2 versi iaitu 1.3cc dan 1.6cc . OK ni la harga sebenar Proton Iriz yang dapat dari Paul Tan:


Dah tau harga, rasa2 berapa plak bayaran bulanan Proton Iriz. Mesti penting nak tau sebab dari situ dapat tau berapa bajet kita. Ok ni bayaran bulan Proton Iriz atau orang putih kata Proton Iriz monthly installment:



So dah tau berapa hara dan bayaran bulanan so lepas ni, so lepas ni saper yang berminat boleh la serbu Proton Showroom untuk booking kereta ni sebab bookuing telah pun dibuka.

Sumber : Paul Tan dan melvister.com



Label:  Harga Proton Iriz Price dan Bayaran Bulanan Proton Iriz Monthly Installment

Thursday, 14 August 2014

Pengalaman Transit Di Istanbul : Istanbul Kita Singgah



Singapore - Istanbul - Dublin

Bila tengok filem Istanbul Aku Datang, wah boleh tahan cantik jugak Negara Turki ni. Dalam hati entah bila lah boleh sampai ke sana. Tapi orang kata kalau dah rezeki tak ke mana.

Istanbul, Turki

Dipendekkan cerita  pada bulan Januari awal tahun ni dapatlah merasa jugak jejak ke Istanbul. Nak tulis kat blog pun tak terlulis2. Baru hari ni dapat tulis kat blog ni..Tapi aku jejak ke Istanbul tak lama pun cuma 8 jam je… Hah jangan terkejut...Tu pun sebab nak gi Ireland dan kena transit kat Istanbul...Naik flight Turkish Airline.... Transit kat sini adalah dalam 8 jam..

Bertolak dari Changi Airport, Singapore pukul 12.30 mlm. Sampai Ataturk Airport, Istanbul tu dalam pukul 6.00pg.... Wah mcm gini rupanya musim sejuk ..Yelah.org tak pernah rasa musim sejuk....Terus keluarkan jacket...Bibir trus rasa kering...Suhu dalam 5 darjah celcius gitu...

Nak tunggu next flight ke Ireland lama lagi dalam kul 2ptg...Sebab panjang sangat masa transit so better kuar jln2 ke bandar Istanbul...mula2 rasa mcm tak berani nk kuar airport tapi gamble je la orangg kata...Kalo tak kuar airport tak merasa la nak jejak Istanbul dan sebab tak tau bile lagi nak gi Europe...

Nak cop passport kat immigresen tu tengok notis board Malaysia tak kena visa...Time kat kaunter pon dia cuma tanya apa nama  tu je...So memang lancar lah proses kat immigrresen walaupun orang ramai beratur

Sebelum fly tu adalah search skit cara nak gi bandar dari airport tu...Pass da kuar airport trus tuka duit lira...Tuka 20euro dapatla 60lira...3lira gitu caj untuk money changer tu...Kalo nak tukar duit banyak better tukar kat Bandar sebab tak kene caj.. Then trus gi cari metro nak ke bandar..Metro tu pun dlm area airport gak cuma kene jalan jauh skit..Ada banyak signboard Metro tu. So tak payah risau. Then beli tiket metro yang namanya  jotun...Jotun tu beli kat mesin aje..Tiket dia mcm syiling LRT tu...Tapi lepas masuk coin tu trus tak kuar blk...Sebab bile kita nak keluar nanti just tolak je palang tu..


Peta route Metro ni kena ada sebab senang nak rujuk


Dari airport turun kat Stesen Zeytinburnu...Then kena tuka dgn tram plak...Amik tram yang tulis Kabatas. Time ni time org nk gi keje...Memang penuhla tram dia....Terasa asing sebab aku and wife je muka org luar...Time ni baru tau tram ni guna jln raya biasa dan kongsi jln dgn kereta..ada masa tram ni kene stop bg laluan pada kereta..