Sunday, 1 March 2015

Tempat Makan Terkenal di Johor Bahru

Kalo datang di satu-satu tempat mesti kita akan cari tempat makanan kan.. Setiap tempat mesti ada tempat makan yang terkenal. Ok kalo sape yang datang ke Johor Bahru boleh cuba tempat makan ni. Tempat-tempat ni adalah antara yang terkenal di Johor Bahru.Senarai tempat ini diperolehi daripada blog wanista..

jb
1. Tapah Corner.  
Jika anda mencari tempat makan untuk sarapan, penulis syorkan anda datang ke sini kerana terdapat pelbagai pilihan makanan yang sedap malah harganya sangat murah. Penulis sukakan roti canai, nasi lemak, paru goreng, asam pedas ikan dan pelbagai lagi. Untuk pengetahuan anda, orang Singapura awal-awal lagi turun ke JB dan berhenti sarapan di sini. (Restoran Tapah Corner yang terletak di berhampiran Kampung Melayu)


jb 1
2. Medan Selera Tepian Tebrau. 
Medan Selera Tepian Tebrau. Terdapat sebuah gerai makan yang terletak di hujung medan selera, Gerai Yong Yong. Di sini, terdapat pelbagai jenis seafood dan kesemuanya segar-segar belaka. Anda patut cuba ikan bakar kerana sosnya cukup sedap, membuatkan anda ketagih dan langsung tidak hanyir. Lokasinya, terletak 300m dari Dataran Bandaraya Johor Bahru yang bersebelahan dengan Hospital Sultanah Aminah.



writinglikeastoner.wordpress.com
 3. Restoran Singgah Selalu. 
Terletak di Jalan Kolam Air, berdepan dengan Danga Bay tetapi di seberang jalan juga berhampiran jalan masuk ke Istana Bukit Serene. Ini boleh dikatakan tempat lepak untuk golongan muda kerana ianya agak happening dan dibuka 24 jam, waktu siang disediakan dengan pelbagai bufet makanan melayu, malam pula pelbagai seafood dan ala carte. Lagi satu, jika anda penggemar shisha, sini tempatnya. 

Wednesday, 7 January 2015

Honda HR-V cuma beharga RM95 ribu









First sekali bila tengok model Honda HR-V  mesti harga 100k ke atas. Sekali baca deatail wahh harga dia bawah 100k.. Sekali tengok design nya mcm Honda CRV, tapi sebenarnya bukan. Honda HR-V adalah SUV kompak. So saiznya kecik sikit dari Honda CRV.. Apa yang menarik adalah harga Honda HR-V ini dijual dengan harga bermula dari RM 95 ribu. Dengan tawaran harga dan design model tersebut memang boleh dikatakan model ini akan jadi laris pada tahun ini...



PETALING JAYA: Honda Malaysia akan melancarkan SUV kompak serba baharu, HR-V pada bulan depan.
HR-V yang menggabungkan ciri dinamik, keselesaan dan keselamatan sebuah SUV, tersendiri seperti sebuah coupe dan luas seperti van mini, dijangka diterima baik pengguna di Malaysia.

Didatangkan dengan enjin 1.8 liter i-VTEC SOHC dan kotak gear CVT, HR-V akan menzahirkan sebuah kenderaan yang bergaya, berprestasi tinggi dan pada masa sama memberikan penjimatan minyak.

SUV kompak ini juga memberikan pemandu sudut pandangan lebih luas menerusi penambahbaikan yang dibuat pada kelebaran dan sudut palang hadapan. Jentera ini sepanjang 4.2 meter, 1.7 meter lebar dan 1.6 meter tinggi dengan asas gandar 2.6 meter serta dipadankan dengan rim aloi 16 inci.

"Ciri keselamatan aktif dan pasif akan menjamin keselamatan pemandu dan penumpang termasuk sistem brek antikunci (ABS), Bantuan Membrek (BA), Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA), ISOFIX dan enam beg udara," kata Honda Malaysia dalam satu kenyataan hari ini.

HR-V serba baharu ini juga dilengkapi ciri Automatic Brake Hold menerusi sentuhan satu butang. Sebaik diaktifkan, setiap kali pemandu berhenti dengan menekan brek, sistem itu akan menghentikan kenderaan tanpa pemandu perlu tekan brek.

Model baharu ini kini sedia ditempah di 77 wakil jualan di seluruh negara mulai hari ini. Sempena pelancaran model itu nanti, Honda Malaysia mengadakan pameran bergerak di beberapa destinasi seluruh negara hingga hujung bulan ini.

HR-V dijangka dijual pada harga antara RM95,000 hingga RM115,000 seunit. 


sumber : Cari forum


Promosi Honda HR-V harga murah berkualiti , Bayara bulanan Honda HR-V monthly intsallment Honda HR-V model jimat minyak Value for money. Deposit Honda HR-Honda HR-V


Sunday, 14 December 2014

Darah dan jenis-jenisnya

Kalau sebut pasal darah semua akan terfikir darah tu bewarna merah..Tapi sebenarnya darah pun ada warna putih...Tak semua orang jugak yang berani tengok darah..Ada yang tak boleh tengok darah dan bila kalo tengok boleh pengsan.

Ok ni info ringkas pasal darah yang diceritakan dalam wikipedia




Darah manusia adalah cecair tisu; fungsi utamanya adalah mengangkut oksigen diperlukan untuk hidup diseluruh tubuh. Darah juga membekalkan tisu dengan zat, menyingkir bahan kumuhan, dan mengandungi pelbagai bahan sistem imunisasi bertujuan mempertahankan badan dari jangkitan kuman. Hormon endokrin juga diedarkan melalui darah.

Darah manusia berwarna merah, antara merah terang apabila di oksigen kepada merah tua apabila tiada oksigen. Warnanya disebabkan oleh hemoglobin, protein pernafasan (respiratory protein) yang mempunyai besi dalam bentuk heme, tempat oksigen bergabung.

Darah beredar dalam saluran darah dan dikitarkan oleh jantung, pam otot. Darah melalui paru-paru untuk dioksigenkan, dan dikitarkan seluruh tubuh oleh salur arteri. Darah mengedarkan oksigen keseluruh badan melalui saluran halus darah yang dipanggil kapillari. Darah kemudian kembali ke jantung melalui vena.

Lihat sistem kitaran untuk gambaran terperinci mengenai kitaran ini.Darah juga mengangkut bahan kumuhan metabolik, dadah dan bahan kimia asing kepada hati untuk diuraikan dan kepada buah pinggang untuk disingkirkan sebagai air kencing.



Darah ni pulak ada macam2 jenis...Dulu cuma tau 4,5 jenis iaitu jenis A, O AB...Rupanya ada lagi yang (-) plak.Antara jenis darah adalah A+, O+, B+, AB+, A-, O-, B- dan AB-. Tak semua orang boleh terima darah dari jenis yang sama dan tak semua orang boleh terima darah jenis yang berlainan. Untuk paham kita tengok gambar yang dapat dari google macam kat bawah ni untuk bagi lebih jelas:


So lepas ni kalo sesiapa yang masih belum tahu jenis darah masing2, so bole pegi klinik untuk tentukan jenis darah masing2 ok...

Monday, 15 September 2014

Harga dan Bayaran Bulanan Proton Iriz


Cantik tak Proton Iriz yang merupakan model terbaru dari Proton? Tapi cantik itu adalah satu perkara yang subjektif. Ada orang lain cita rasanya dan tak sama antara dengan yang lain. Tapi personally model terbaru Proton Iriz ini boleh dikatakan cantikla.


 

Kalo nak citer cantik ke tak sampai bila pun tak abis kan. Mesti semua nak tahu berapa harga Proton Iriz ni kan. Proton Iriz ni ada 2 versi iaitu 1.3cc dan 1.6cc . OK ni la harga sebenar Proton Iriz yang dapat dari Paul Tan:


Dah tau harga, rasa2 berapa plak bayaran bulanan Proton Iriz. Mesti penting nak tau sebab dari situ dapat tau berapa bajet kita. Ok ni bayaran bulan Proton Iriz atau orang putih kata Proton Iriz monthly installment:



So dah tau berapa hara dan bayaran bulanan so lepas ni, so lepas ni saper yang berminat boleh la serbu Proton Showroom untuk booking kereta ni sebab bookuing telah pun dibuka.

Sumber : Paul Tan dan melvister.com



Label:  Harga Proton Iriz Price dan Bayaran Bulanan Proton Iriz Monthly Installment

Thursday, 14 August 2014

Pengalaman Transit Di Istanbul : Istanbul Kita Singgah



Singapore - Istanbul - Dublin

Bila tengok filem Istanbul Aku Datang, wah boleh tahan cantik jugak Negara Turki ni. Dalam hati entah bila lah boleh sampai ke sana. Tapi orang kata kalau dah rezeki tak ke mana.

Istanbul, Turki

Dipendekkan cerita  pada bulan Januari awal tahun ni dapatlah merasa jugak jejak ke Istanbul. Nak tulis kat blog pun tak terlulis2. Baru hari ni dapat tulis kat blog ni..Tapi aku jejak ke Istanbul tak lama pun cuma 8 jam je… Hah jangan terkejut...Tu pun sebab nak gi Ireland dan kena transit kat Istanbul...Naik flight Turkish Airline.... Transit kat sini adalah dalam 8 jam..

Bertolak dari Changi Airport, Singapore pukul 12.30 mlm. Sampai Ataturk Airport, Istanbul tu dalam pukul 6.00pg.... Wah mcm gini rupanya musim sejuk ..Yelah.org tak pernah rasa musim sejuk....Terus keluarkan jacket...Bibir trus rasa kering...Suhu dalam 5 darjah celcius gitu...

Nak tunggu next flight ke Ireland lama lagi dalam kul 2ptg...Sebab panjang sangat masa transit so better kuar jln2 ke bandar Istanbul...mula2 rasa mcm tak berani nk kuar airport tapi gamble je la orangg kata...Kalo tak kuar airport tak merasa la nak jejak Istanbul dan sebab tak tau bile lagi nak gi Europe...

Nak cop passport kat immigresen tu tengok notis board Malaysia tak kena visa...Time kat kaunter pon dia cuma tanya apa nama  tu je...So memang lancar lah proses kat immigrresen walaupun orang ramai beratur

Sebelum fly tu adalah search skit cara nak gi bandar dari airport tu...Pass da kuar airport trus tuka duit lira...Tuka 20euro dapatla 60lira...3lira gitu caj untuk money changer tu...Kalo nak tukar duit banyak better tukar kat Bandar sebab tak kene caj.. Then trus gi cari metro nak ke bandar..Metro tu pun dlm area airport gak cuma kene jalan jauh skit..Ada banyak signboard Metro tu. So tak payah risau. Then beli tiket metro yang namanya  jotun...Jotun tu beli kat mesin aje..Tiket dia mcm syiling LRT tu...Tapi lepas masuk coin tu trus tak kuar blk...Sebab bile kita nak keluar nanti just tolak je palang tu..


Peta route Metro ni kena ada sebab senang nak rujuk


Dari airport turun kat Stesen Zeytinburnu...Then kena tuka dgn tram plak...Amik tram yang tulis Kabatas. Time ni time org nk gi keje...Memang penuhla tram dia....Terasa asing sebab aku and wife je muka org luar...Time ni baru tau tram ni guna jln raya biasa dan kongsi jln dgn kereta..ada masa tram ni kene stop bg laluan pada kereta..

Tuesday, 12 August 2014

Berfikir di luar kotak... Jom try !!!

Sekiranya kalau kreatif banyak benda dan bahan terbuang boleh kita olah, ubah suai dan boleh diguna semula. Apa lagi jom cuba buat macam dalam gambar di bawah ni:



 

 

 

 
















Monday, 7 July 2014

Piala Dunia : Sejarah Bola Sepak Piala Dunia dan Penjaring Terbanyak Piala Dunia





Walau piala dunia kali ni dah nak sampai ke penghujung tapi tak terlehat lagi untuk kita tahu serba sedikit pasal piala dunia bola sepak yang sedang berlangsung di Brazil pada masa kini. Persekutuan Bola Sepak Antarbangsa(FIFA) yang menjadi badan induk gabungan bola sepak dunia ditubuhkan pada tahun 1904.

Namun idea untuk melahirkan satu kejohanan bola sepak berprestij peringkat dunia hanya muncul kira-kira 24 tahun kemudian. Idea tersebut hanya dapat direalisasikan pada tahun 1928 apabila Presiden FIFA ketika itu, Jules Rimet ( nama aal trofi Piala Dunia) kecewa selepas bola sepak tidak disenaraikan sebagai salah satu acara dalam sukan olimpik musim panas. 

Susulan daripada itu, beliau bertindak mempromosikan sukan tersebut melalui satu kejohanan khas. Impiannya tercapai apabila Montovideo, Uruguay dipilih menjadi tuan rumah pertama kejohanan selama 17 hari yang bermula 13 Julai 1930 dengan hanya melibatkan 13 pasukan tanpa format pusingan kelayakan. Signifikannya Uruguay dipilih menjadi tuan rumah adalah kerana negara tersebut telah memenagi acara bola sepak pada aksi Sukan Olimpik tahun 1924 dan 1928. 

Kesemua 13 pasukan yang mneyertai kejohanan julung kali itu ialah , Amerika Syarikat, Argentina, Uruguay, Yugoslavia, Belgium, Perancis, Romania, Mexico, Bolivia, Brazil, Chile, Paraguay dan Peru. 

Pada kejohanan sulung itu, perlawanan pertama menyaksikan pertemuan antara Perancis dan Mexico yang berkesudahan dengan Perancis menang 4-1 dan pemainnya Lucien Laurent menjadi pemain pertama menjaringkan gol dalam kejohanan Piala Dunia. 

Perlawanan akhir kejohanan sulung itu mempertemukan antara tuan rumah dan Argentins dengan kesudahan Uruguay berjaya merangkul kejuaraan pertama dengan membenam cabaran lawan mereka dengan keputusan 4-2 manakala Guillermo Stabile dari Argentina dinobat selaku penjaring terbanyak dengan lapan gol. 

Dua edisi penganjuran selepas itu pada tahun 1934 dan 1938, FIFA telah memilih Itali dan Perancis sebagai tuan rumah yang menyaksikan Itali mengungguli kedua-dua siri kejohanan sebelum ia dihentikan buat sementara waktu ekoran Perang Dunia Kedua.

Kejohanan Piala Dunia kembali pada tahun 1950 apabila Brazil dipilih menjadi tuan rumah dengan melibatkan 13 pasukan yang bertanding. Perlawanan akhir menemukan pasukan tuan rumah dan Uruguay , namun Brazil gagal memanfaatkan peluang beraksi di gelanggang sendiri apabila tumpas 1-2. Apa yang paling diingati adalah perlawanan akhir tersebut yang berlangsung di Stadium Maracana menarik lebih 200,000 penonton. 

Piala Dunia 1974 yang berlangsung di Jerman Barat cukup bermakna apabila buat pertama kalinya, trofi baharu yang digunakan sehingga sekarang diperkenalkan selepas trofi lama yang sebelum ini dicuri dan dijumpai semula diserahkan kepada Brazil secara tetap selepas negara itu muncul juara sebanyak tiga kali pad 1958,1962 dan 1970. 

Pada tahun 1982 format Piala Dunia telah ditukar dengan pasukan yang bertanding ditambah sebanyak 24 negara buat kali pertama dalam sejarah pertandingan itu. Ia diteruskan sehingga 1994. Pada tahun 1998, format diubah sekali lagi di mana pasukan yang bertanding ditambah penyertaannya kepada 32 pasukan. 

Sehingga kini selepas 19 edisi kejohanan Piala Dunia dipertandingkan, Brazil masih mengungguli apabila memenangi lima kejuaraan diikuti Itali (empat), Jerman (tiga) dan masing-masing dua kali untuk Argentina dan Uruguay. Sementara England, Perancis dan Sepanyol berkongsi satu kejuaraan. 


Info Penting Piala Dunia 
  • Piala Dunia edisi yang Pertama ialah pada 13 Julai 1930. 
  • Juara Piala Dunia edisi yang pertama,1930 ialah Uruguay. 
  • Pemain Perancis, Lucien Laurent merupakan pemain pertama yang menjaringkan gol dalam kejohanan Piala Dunia pada tahun 1930 
  • Penjaring terbanyak kejohanan Piala Dunia yang pertama ialah Guillermo Stabile dari Argentina dengan meledak lapan gol di Piala Dunia 1930. 
  • Penyerang Perancis, Just Fortaine masih tersenarai sebagai penjaring terbanyak kejohanan dengan meledak 13 jaringan di Piala Dunia 1958 di Sweeden.

Pasti sahaja ramai yang menunggu dan menanti detik bermulanya Piala Dunia 2014 yang akan berlangsung di Brazil.  Christiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar dan Luis Suarez adalah antara nama popular yang diramal bakal menggondol anugerah Kasut Emas dalam kempen Piala Dunia 2014.
Mengikut rekod, penyerang Perancis, Just Fortaine masih tersenarai sebagai penjaring terbanyak kejohanan dengan meledak 13 jaringan di Piala Dunia 1958 di Sweeden.
Sebelum riuh di Rio, eloklah kita selongkar kembali senarai pemenang pemenang Anugerah Kasut Emas dalam 10 kejohanan sebelum ini. 
  
1.  Grzegorz Lato.  
  • 1974- Piala Dunia di Jerman Barat. 
  • Lato menjadi kebanggaan Poland selepas dianugerahkan Kasut Emas setelah merekodkan tujuh jaringan. 
 2.  Mario Kempes. 
  • 1978 –Piala Dunia di Argentina. 
  • Penyerang Argentina ini meledakkan enam gol. Dua jaringannya di final ketika menentang Belanda melayakkan Argentina menjulang Piala Dunia buat kali pertama. Kempes juga dianugerahkan sebagai Pemain Terbaik dalam kempen tersebut. 
3. Paolo Rossi. 
  • 1982 – Piala Dunia di Sepanyol. 
  • Bintang Azzurri ini antara nadi utama kejayaan Itali merangkul kejuaraan Piala Dunia buat kali ketiga selepas menumpaskan German Barat, 3-1. 
  • Rossi meledakkan enam gol dibezakan dengan satu jaringan German Barat, Karl- Heinz Rummenigge. 
4. Gary Lineker 
  • 1986- Piala Dunia di Mexico. 
  • Penyerang England ini merekodkan enam jumlah jaringan sehingga membawa The Tree Lions ke peringkat suku akhir. 
  •  Liniker meledakkan dua jaringan di peringkat 16 pasukan terbaik, satu jaringan di peringkat suku akhir menentang Argentina dan selebihnya di peringkat kumpulan. 
5. Salvatore Schillaci
  • 1990- Piala Dunia di Itali. 
  • Schillaci telah meledakkan enam jumlah jaringan. Bagaimanapun hajat Itali ke final dinafikan oleh Argentina menerusi penentuan sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat, 1-1. 
6. Oleg Salenko dan Hristo Stoichkov 
  • 1994- Piala Dunia di Amerika Syarikat. 
  • Salenko yang meledakkan enam jaringan merupakan satu-satunya pemain yang dianugerahkan Kasut Emas walaupun Russia tersingkir diperingkat kumpulan. 
  • Manakala Stoichkov yang merekodkan jumlah jaringan yang sama telah membawa Bulgaria sehingga ke peringkat separuh akhir.
7. Davor Suker. 
  • 1998- Piala Dunia di Perancis. 
  • Penyerang kebanggaan Crotia ini menjadi nadi utama kebangkitan pasukannya di Perancis. 
  • Biarpun tewas di tangan tuan rumah dengan jaringan,2-1, enam jaringan Suker sudah cukup untuk dirinya dianugerahkan Kasut Emas.
 8. Ronaldo. 
  • 1998- Piala Dunia di Korea Selatan dan Jepun. 
  • Pemain lagenda Brazil ini berada di puncak kariernya dengan merekodkan lapan jaringan.
  • Dua jaringannya dalam perlawanan akhir menentang Jerman sudah cukup untuk melayakkan Brazil menjulang trofi Piala Dunia buat kali kelima.
 9. Miroslav Klose. 
  •  2006- Piala Dunia di Jerman. 
  • Penyerang yang kini menyarung jersi Lazio ini merekodkan jumlah lima jaringan buat negaranya ketika Jerman menjadi tuan rumah. 
  • Dalam kempen tersebut, Jerman menduduki tangga ketiga selepas menundukkan Portugal, 3-1. 
 10. Thomas Muller. 
  • 2010 – Piala Dunia di Afrika Selatan.  
  • Penyerang Jerman ini meledakkan lima jaringan sehingga membawa pasukannya ke peringkat separuh akhir sebelum tewas di tangan Sepanyol,1-0.
  • Muller yang berkongsi jumlah jaringan bersama David Villa(Sepanyol) dan Wesley Sneider( Belanda) telah dianugerahkan Kasut Emas berdasarkan jumlah assist. 
Sumber: Sinar Harian, 27 Mei 2014.