Saturday, 17 September 2011

Kisah Raya : Bila Nak Kawen???


Memandangkan sekarang ni masih lagi mood raya, so tak nak citer pasal raya... Sebab rasanya da ramai yang citer pasal raya... Jadi nak citer apa??? Hah nak citer skit pasal pasal soalan yang paling femes ditanya kat aku sepanjang raya.... Ok memandangkan aku ni masih bujang, umur pon baru 26thn (ehh silap 13 november ni baru 26, hah ingat tau nanti 13 november), da kerja, belum berkahwin, belum berkeluarga....ok full stop... so korang rasa apa soalan yang femes ditanya???...yeahh pandai pon korang semua...mesti lah di tanya...bile mau kahwin... sebab ptg nanti nak pegi jemputan kawen, tadi pon ada baca blog yg  citer pasal kawen, so aku pn nak citer pasal kawen jugakla...

Memandangkan dalam adik beradik tinggal aku sorang  je yang belum kahwin, so soalan tu la yang slalu ditanya kat aku... dulu kadang2 boring gak selalu asyik kena tanya soalan tu...tapi lama2 dah biasa dah...kadang siap aku berlawak lagi...pernah sekali ada sedara aku tanya:

Sedara: Bila nak kawen???
Aku    : Insyallah...Bln 12... tapi tahun tak tau lagi...

TUP....TUP.... ada sorang makcik ni tanya kat mak aku mcm ni --> kata anaknya nak kawen bln 12 ni, berapa hari bulan??? sbb nak apply cuti awal2...senang skit nanti... yelah bln 12 kn ramai org kawen kn... nasib baik time aku ckp  bln 12 dulu, mak aku ada skali...kalo tak terkejut mak aku dibuatnya...

Yang ada siap nak rekemenkan:

Mak cik : Belom ada calon lg ker???
Aku        : Calon adalah 2,3 org...tapi tak tau nak pilih yg mana...
Mak Cik : Kalo susah2 nk pilih, anak cik ada tinggal sorang ni...tapi tula PMR pon tak lepas lagi...
Aku        : Kalo macam tu lepas dia SPM nanti mak cik masuk meminang sy ehh...Boleh kt berbesan nanti....
Mak Cik : Bertuah punya budak...
Aku        : Hehehehehhehe

Tapi yang tak bole handle time raya kali ni bile ada sorang nenek ni tanya aku... kira nenek ni nenek sedarala, nenek jauh...tak pernah jumpa pon sebelum la...

nenek : bile nak kawen?
aku     : insyallah sampai masanya sy kawenla..
nenek  : kalo belum ada calon, susah2 kawen dgn nenek jela..
aku      : pandai buat lawak ehh...ni yg saya suka kat nenek ni...
nenek   : apa, cu suka??? nek pon da single skrg ni...da sesuai la tu...
(dalam hati memang nenek ni pandai wat lawakla...)

5 minit kemudian
nenek: ehh...da besa2 anak ko skrg ehh cu...tapi nape smua pompuan??? bile nak dpt laki??
aku    : haahhhh???? anak???  (tergamam sambil terpikir dalam hati)
nenek : takpelah cu, lain kali cuba dapatkan anak lelaki ehh..ko pon muda lg, masih kuat...

10minit kemudian
nenek: mana bini ko cu???  tak nampak pon??
aku    : hah??? bini???

tup...tup...lepas tu baru aku tau nenek ni rupanya dah __________ (pikirla sendiri perkataan yang sesuai) patutla tanya bkn2 je dari td...

Tapi biasanya kalo sedara tanya soalan macam tu, jawapan standard aku adalah:

Insya-allah, akan datang...Tunggu!!!!!! Nanti Kedatangannya...<---yang ni tipula

Selalunya bile jawab macam tu, diaorang takde tanya lagi lah...yela bila dah jawab mcm tu, so sendiri akan pahamla....kalo tak paham jugak tak tak taulah pakcik nak ckp apa....

13 comments :

  1. hoho patut la ..sabaq jer lakan...satu hari kita pon akan jd mcm tu jugak :)

    ReplyDelete
  2. kalo jd mcm nenek tu, mintak dielakkan la...eheheh

    ReplyDelete
  3. nasib baik time nenek tu muda2 belom ada maharaja lawak...kalo tak mesti da femes skrg ni

    ReplyDelete
  4. Akak paling suka soalan nenek tuh hahahha... ajak kawin tuh mmg best tau.. kot ko jawab.. ok nek esok kita p nikah.. akak rasa ada nenek tuh terjun kusi ikut ko hehehe..

    Biasalah dik.. akak pun suka sakat sepupu akak kalau tak kwin2 lagik hehehehe.. soklah suka nyakat org.. dedulu kalau org tanya.. akak selalu suka jawab camna tau..

    'Makcik atau pakcik.. doa2kanlah saya.. mana taukan doa makcik atau pakcik makbul'.. lopeh tuh sampai kendian diorg tak tanya dah hehehehe... yelah sibuk tanya org kan.. doa ye idak.. kita minta dia doakan pulak utk kita kan elok.. mana tau doa diorg makbul sungguh hehehe..

    ReplyDelete
  5. @cuci cute:
    kalo ckp p kawen esk, silap2 sy ni hah yg tak dpt blk umah..eheheh

    ReplyDelete
  6. eh,zara pun wat entri nie jugak aritu. pening tau dtanye soklan mcm nie.. adoi~~

    ReplyDelete
  7. nenek tu cun tak?.. hu3.. leh masuk meminang ni..

    ReplyDelete
  8. kau tunggu lah raya tahun depan..
    2 tahun depan..
    3 tahun depan...

    masak
    hangus
    seme ada.
    hahaha

    ReplyDelete
  9. hehehe,..same la kiteee,..dah agak dh msti kuar punye soklan pasal kawen,.lagi2 pmpuan cm CN ni kan,.huhu,.xde sape ke nak pinang CN?,.huwarghh,._bosan_



    eh!!,.baru menyinggah kat sni dah melalak2 bagai,.sori eh,.hihi,.

    selamat berkenalan dn selamat berblogging,.huhu

    ReplyDelete
  10. @ciknurul...

    takpe iklan kn aje kat blog, nanti komfem ramai yg dtg masuk meminang..eheh

    ReplyDelete
  11. rasanya nenek awak ada alzheimer :) bawaklah jumpa doktor ye, sebab lama2 nanti keadaan dia akan jadi teruk.

    ReplyDelete