Thursday 22 August 2013

Tips Untuk Memilih Telur Ayam Segar


TIPS Memilih Telur Ayam Segar

From left: Very Fresh ••• Pretty Fresh ••• Bad

1. Sangat Segar - Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.

2. Berusia Seminggu - Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit.

3. Berusia 3 minggu - Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.

4. Telur Busuk - Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air. So jangan makan…



Mesti ramai yang makan telur ayam kan... Tapi belum tentu telur ayam yang kita makan tu masih segar atau sudah lama. Ok ni tips untuk kita memilih telur ayam yang segar. Betul ke tak tak tau. Apa kata cuba dulu. Akan jadi tak macam gambar di atas:

1. Sangat Segar - Telur yang amat segar akan tenggelam ke bawah dan terbaring dengan elok.

2. Berusia Seminggu - Telur yang dah seminggu akan tenggelam tetapi bahagian hujung yang ‘gemuk’ pada telur akan terangkat sedikit.

3. Berusia 3 minggu - Telur yang berusia 3 minggu akan seimbang pada bahagian yang runcing manakala bahagian yang ‘gemuk’ akan naik ke atas.

4. Telur Busuk - Telur yang dah lama akan terapung, terlonjak ke permukaan air. So jangan makan…


1 comment :

  1. IM baru je beli 10 biji telur kat pasar basah tadi. kalau nak pilih melalui konsep ini, jenuh juga...

    selalunya kalau IM pilih, IM timbang dengan tangan. IM pilih mana yang IM rasa berat sikit dari yang lain.

    ReplyDelete