Wednesday, 31 October 2012

Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) untuk Bujang - RM250 dan Ketua Isi Rumah - RM500



*Bagi Permohonan BR1M 3.0 Tahun 2014 sila KLIK SINI

Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 boleh dilakukan secara online dengan merujuk kepada laman web Kementerian Kewangan atau menggunakan borang yang boleh didapatkan mulai  1 November 2012. Bagi permohonan secara manual borang BRIM permohonan boleh di dapati di:

    • Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara
    • Pejabat Daerah  
    •  Jabatan Pembangunan Persekutuan  
    • Jabatan Kebajikan Masyarakat 
    • Jabatan Penerangan 
    • Permohonan Online boleh dibuat di http://www.treasury.gov.my (KLIK SINI) atau  www.hasil.gov.my (KLIK SINI)
         
        Contoh Borang BRIM 2.0
      Untuk Borang Yang Lengkap ---->> KLIK SINI



      Bantuan untuk kali kedua ni juga terbuka kepada orang bujang yang berumur 21 tahun ke atas berbanding sebelum ni yang hanya untuk Ketua Isi Rumah sahaja yang mendapat RM500.

      BRIM 2.0  untuk Bujang RM250

      Bagi individu bujang berumur 21 tahun keatas pendapatan hendaklah  RM2000 ke bawah untuk layak dapat bantuan RM250. Ni syarat untuk bujang:

      Individu (Bujang)
      Syarat
      Bantuan RM250
      • Warganegara Malaysia
      • Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan
      • Berpendapatan RM2,000 sebulan ke bawah
      • Bukan pelajar IPT kerana akan mendapat bantuan baucar buku RM250

      Pemohon baru yang memenuhi  kriteria yang seperti telah dinyatakan boleh mendaftar mengisi borang bersertakan dokumen berikut:
      • Salinan kad pengenalan
      • Penyata/slip gaji bagi pemohon yang menerima gaji

      BRIM 2.0 untuk RM500 (Ketua Isi Rumah)

      Untuk Ketua Isi Rumah pula,penerima sebelum ini yang layak tidak lagi perlu mendaftar untuk kali kedua.Ini kerana mereka telah layak secara automatik. Untuk yang belum daftar lagi syarat permohonan seperti ni:

      Isi Rumah
      Syarat
      Bantuan RM500
      • Warganegara Malaysia
      • Berpendapatan kasar RM3,000 sebulan ke bawah
      • Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM3,000 dan ke bawah.
      • Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3,000 dan ke bawah. 


      Definasi Ketua  Isi Rumah

      Ketua Isi Rumah : Adalah seorang lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli keluarga yang tinggal serumah atau ketua keluarga contohnya
      • Berkahwin
      • Ibu atau Bapa tunggal yang mempunyai tanggungan
      • Bujang (Janda,Duda)yang mempunyai tanggungan dan warga emas  (sebatang kara)
      Untuk siapa yang tidak faham maksud isi rumah boleh tengok gambar kat bawah ni seperti yang diterangkan oleh pihak MOF (http://www.treasury.gov.my) :

       





       Sumber : MOF



      Kalo ada soalan atau tak paham boleh tanya dekat  email : br1m2@treasury.gov.my atau menghubungi talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012.

      So untuk mereka yang layak, apa tunggu lagi jangan lupa mohon...


      Update : Tarikh Tutup Permohonan BRIM 2.0 telah dilanjutkan pada 15 MAC 2013

      Update 4 Februari 2013: Semak Keputusan BRIM 2.0  

      Status permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 (BR1M 2.0) akan diketahui bermula 12 Februari 2013. Para pemohonan BR1M 2.0 boleh membuat semakan masing-masing menerusi talian hotline:


      TALIAN HOTLINE : 
      1-800-222-500
      1-300-88-3010
      Waktu operasi :
       9.00 pagi hingga 5.00 petang (hari bekerja)



      Setiap permohonan yang berjaya akan dimaklumkan melaui pos secara berperingkat-peringkat dengan disertakan tarikh dan tempat majlis penyerahan baucar BR1M 2.0 RM500 & RM250 diadakan.








      66 comments :

      1. Replies
        1. dh mohon online still kne antr slinan ic dgn cetak kan pgsahan ke? tq

          Delete
        2. yang itu ssaya pun tak pasti. Tapi Sebarang persoalan boleh dikemukakan kepada email : br1m2@treasury.gov.my atau menghubungi talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012. Tq

          Delete
        3. macam mane nak isi aku tak tahu tlng la

          Delete
        4. saya layak x sya nak mohan tapi xtaw kat mane sye pown gaji tak ckup nak sara hidup seorang diri

          Delete
      2. APESAL AKU DAH PENAT2 MASUKKAN MAKLUMAT AKU DALAM BORANG BR1M 2.0 TU DIA BOLEH KATA "HARAP MAAF DI ATAS SEGALA KESULITAN. SILA CUBA SEBENTAR LAGI "??? X PANDAI BUAT BORANG SECARA ONLINE KE??TENGAH GERAM JUGAK AKU NI HAA...

        ReplyDelete
        Replies
        1. agaknya mesti server down tu....kan ari ni baru start bole mohon...mesti ramai sgt yg apply tu...

          Delete
        2. mcm mana nk isi brang nie online

          Delete
      3. assalamualaikum ..klu yg bujsng x kerja .boleh mohon juga ke ?

        ReplyDelete
        Replies
        1. nk tau lagi boleh:

          email : br1m2@treasury.gov.my
          call : talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012

          Delete
        2. SALAM,
          NAK TANYE KNP NAK ISI BORANG BRIM2.0 2 KENE ADA TANGGUNGAN?? SAYA NI BUJANG.. CMNE EK???

          Delete
        3. Salam,
          Saya nk tanye saya ni bujang tapi nak isi borang 2 knp kene letak bilangan tanggungan??? Camne ek???

          Delete
        4. tanggungan tu biarkan kosong aje...sbb utk bujang dan ketua isi rumah dia guna borang yang sama...

          Delete
        5. Tapi kalau tak letak dia tak nak terima lak.. mesti ada tanggungan ke?

          Delete
      4. Salam, macam mana kita nak tahu bahawa permohonan kita sudah berjaya atau tidak?

        ReplyDelete
      5. Salam, macam mana kita nak tahu bahawa permohonan yang telah dibuat berjaya atau tidak?

        ReplyDelete
        Replies
        1. nk tau lagi boleh:

          email : br1m2@treasury.gov.my
          call : talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012

          Delete
      6. boleh ka saya foto starp borong ini

        ReplyDelete
        Replies
        1. cam ne erk nk isi form br1m yg bujang nie

          Delete
      7. Talian bantuan BR1M boleh juga di hubungi di talian bebas tol 1800 88 2716 (BR1M)

        ReplyDelete
      8. boleh online? abes tu yang suruh cap jari ot sign tu cmne

        ReplyDelete
      9. kalau yg da apply,kene mohon lg ke?kalau yang name da ade dalam record..

        ReplyDelete
        Replies
        1. kalo BRIM 1 da mohon just update maklumat je...

          Delete
      10. Salam.. nk tanya..utuk pemohonan akaun, jika saya belum ada lagi akaun bank..bolehkah saya gunakan akaun bank Keluarga saya..chntoh Ibu saya?

        ReplyDelete
      11. apasal bujang kena letak nama tanggungan? lepas tu tak boleh isi. nak hantar pulak tak boleh.macam mana ni?

        ReplyDelete
      12. lau tok tambahkan isi rumah cam ner yer?sebab ank dah bertambah sorang lagi...

        ReplyDelete
      13. macam mane nak kemas kini kan isi rumah? sebab anak dah bertambah seorang lagi.

        ReplyDelete
      14. macam mana nak kemaskini kan isi rumah sebab ank dah bertambah sorang lagi.

        ReplyDelete
      15. macam mana kalau dah dapat yang 500.00 sebelom ni dan mcm mana cara nak mohon brim 2.0 ?

        ReplyDelete
      16. yang bujang taip 0 dkt kotak tanggungan

        ReplyDelete
      17. SENANG LA SKRG DPT KURANGKAN BEBAN

        ReplyDelete
      18. klu dh isi online nak kna isi borang jgak ke....nak slip gaji ?

        ReplyDelete
      19. KLU dh isi online nak kena isi borang jugak ke .....slip gaji mcm mane ?

        ReplyDelete
        Replies
        1. yg sy phm da isi on9 tak perlu hantar borang lg.. tp kalo nak btul komfem bole:

          email : br1m2@treasury.gov.my
          call : talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012

          Delete
      20. yup2..cmne nk attach slip gaji klu dh isi yg on9? kne isi borang jgk ke? harap bls...

        ReplyDelete
      21. kalau dh isi on9 kne isi borang jgk keee? dh tu isi borang anta ktne?

        ReplyDelete
        Replies
        1. yg sy phm da isi on9 tak perlu hantar borang lg.. tp kalo nak btul komfem bole:

          email : br1m2@treasury.gov.my
          call : talian hotline 1-800-222-500 yang beroperasi dari jam 9 hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat bermula 1 November 2012

          Delete
      22. assalammualaikum,saye nk tanye..macam mana kta nak tahu yang kta dapat atau tak???lagi pun saya slh letak email...????cmne ea..

        ReplyDelete
        Replies
        1. salam...kalo nak tau cuba try emel n call nombor tu...

          Delete
      23. Salam sy nk tnya...permohonan sy ditolak sbb nama tanggungan wujud sebagai pemohon permohanan BR1M nie...so cmne nk isi borg rayuan?lg satu sape yg bertanggungjwb edarkn surat tawaran BR1M nie?sbb sy nk th status surat sy...tq

        ReplyDelete
        Replies
        1. Call tu no dia orng boleh bagi tahu status lah

          Delete
      24. SY BRU ISI BORANG NI BLH LG KE

        ReplyDelete
      25. Mcm mne nk isi borang scara online

        ReplyDelete
      26. mcm mne nk isi borang online

        ReplyDelete
      27. saya dah pindah rumah.saya dah isi borang br1m.macam mana nak tahu saya dapat ke tak,

        ReplyDelete
      28. Salam... saya nak tumpang tanya... dulu saya sudah mendaftar... tapi kenapa saya tidak dapat ye???
        0172096196

        ReplyDelete
      29. Saya sudah mendaftar... tapai kenapa saya tidak dapat br1m lagi ea????

        ReplyDelete
      30. Salam... saya nak tumpang tanya... dulu saya sudah mendaftar... tapi kenapa saya tidak dapat ye???
        0172096196

        ReplyDelete
      31. salam dan mohon bertanya,

        Di manakah boleh saya mendapatkan duit bantuan brim2.0 yang terkini, alamat saya adalah di bandar sri damansara. Saya telah pun mendapat surat mengesahkan saya layak menerima bantuan BRIM2.O, akan tetapi tidak dapat menghadirkan diri di dewan serbaguna DBKL Kepong kerana bekerja.Mohon bantu..

        ReplyDelete
      32. Mohon bertanya,

        Saya adalah pemohon BRIM2.0 yang telah berdaftar dan telah pun menerima surat yang menyatakan saya perlu datang mengambil untuk mengambil wang bantuan tersebut pada 16/2/2013 di dewan serbaguna DBKL,Jinjang.

        Saya tidak dapat menghadirkan diri kerana bekerja pada hari tersebut.Di manakah saya dapat mengambil wang bantuan tersebut selanjutnya?

        Talian bebas tol 1899222500 telah didail berpuluh-puluh kali, akan tetapi asyik busy line jer dan tak dapat tembus.

        Saya mencuba talian pejabat hasil dalam negeri dan telah diberikan dua nombor untuk dicuba ;03-8889 7625/7905, akan tetapi tidak berangkat juga.Saya stress.Apa perlu saya buat?

        ReplyDelete
      33. di manakah boleh saya buat pertanyaan untuk collection brim2.0

        ReplyDelete
        Replies
        1. sory kak...setakat ini tu jela maklumat yg saya tahu...

          Delete
      34. salam,
        saya nak tanye..saye masih bujang dan telahpun mengisi borang online..masaalah saya adalah,semasa mengisi borang untuk bujang tu,saya telahpun meletakkan tanggungan tetapi tiada pendapatan iaitu RM 0..Adakah permohonan saya ini lulus atau tidak rasanya..

        ReplyDelete
        Replies
        1. aku pun x dapat lagi ni... bujang yang ada tanggungan sakit ati tul laaaa... ingat duit tu nk bayar utang orang...

          Delete
      35. salam,nak tnye saya dah mendaftar....tp masih x dapat lagi.....then, macam mana nak taw kita lulus ke tidak sedangkan surat menyurat tidak sampai-sampai lg....Harap Maklum ....

        ReplyDelete
      36. It's a pity you don't havе a donate button! I'd without a doubt donate to this excellent blog! I guess for now i'll sеttle for bookmarkіng
        аnd addіng your RЅS fееd to my
        Google аccount. Ι lοok fοгward to new upԁates and wіll talk about this
        webѕіte with my Faсеbooκ group.
        Ϲhat soοn!

        my blog post :: click the Following post

        ReplyDelete
      37. Article writing is also a excitement, іf you be familіar ωith then you can
        wrіtе or else it іs ԁifficult to
        write.

        Take a look at my website ... http://hicostians.com/node/332136

        ReplyDelete
      38. saya nak tanya mana nak isi borang pemohonan baru kat online ni?
        saya cari borang untuk isi tak ada pun. boleh tolong saya macam nk dapatkan borang tak

        ReplyDelete