Sabtu, 11 Jun 2011

Main Boling Padang (Lawn Ball)

Siang tadi main boling padang... Last main game ni masa bulan April ari tu. Time tu masuk MAKSAK punya tournament.. Tu pon masuk suka2 aje..Bukan terer mana pn..Kalo da tak terer macam biasalah mestilah kalah time tournament tu..Kalo kat Johor ni cuma ada satu je padang untuk main lawn ball ni iaitu dekat Kompleks Belia dan Sukan Negeri Johor (sebelah Stadium Larkin tu)

Bagaimana cara nak main Boling Padang (Lawn Ball) ni. Game ni cara nak main dia senang aje... Bole main secara single, pairs(2orang lawan 2 orang), triple (3lawan 3) dan fourth(4 lawan 4)...Dia ada satu bola kecik yang dipanggil JACK( kadang2 jack ni kaler putih atau kuning)...Cara kira mata dia senang aje...Sape baling bola yang dekat dengan JACK akan dapat mata....

Yang paling penting main game ni kena ada strategi dan fokus. Jangan main baling aje... Sebab bola yang dibaling akan bergerak serong sebab bergantung pada jenis bola yang digunakan....Kalo main single setiap pemain akan dapat baling 4 kali untuk satu ENDS ( end ni kira macam set dalam game badminton)... Satu ENDS setiap player bole dapat maksimum 4 mata dan minimum 1mata aje... Kalo main peringkat international kena abiskan 21 ENDS baru pemenang akan diumumkan...

So tadi main dari pagi sampai petang...Sakit lutut dibuatnya...Sebab time nak baling kaki kena bengkok..Macam pasang kaki kuda2 gitula..Ni da letih hope malam ni dapat cepat tido..Sebab kalo tak penant biasanya memang tido lambat hah...
 Sebelah Stadium Larkin

Bola putih tu namanya JACK.
Macam ni cuma 1 point sebab bola hijau yang dekat dengan JACK
Kira point. Bola yang bawah dekat dengan JACK. So dapat 1 point. 


2 ulasan :

  1. assalamualaikum..

    boling padang??
    men tipu2 saje2, penah la.. kalo ikut peraturan tak biase lg..

    :)

    jangan percayakan siapa-siapa pun!

    BalasPadam
  2. salam...
    main tipu2 mcmne tu???

    BalasPadam